Tuesday, October 16, 2012

Debat DPNC 2012 UMS (IP Diaries)

Argh* Habis pon debat.. 1 month training akhirnya habis juga hari ni . Hehehehe, bukan nak cakap apala.. Expectation aku yg pertama, kitorunk x boleh masuk ke separuh akhir sebab 1st day kalah teruk.. Masya allah, hanya tuhan yang tahu. Nasib la Team IP Muda 2 gembirakan hati kami sikit smpi sudi sedekah margin 7. Hahahahaha, kejamnya. Tapi nak buat macam mana kan, adat Berdebat. Dah la baru masuk ke alam debat selama 1 tahun 2 bulan. All thanks to Abang Masran sebab sanggup ajar kami waktu tahun 1 dahulu. From zero hinggalah tahu macam mana mahu ikat konsep and then membuat pembidasan.

Aku ingtkan dah terlambat untuk aku masuuk arena debat nie, rupa-rupanya tidak. Lepas tengok2 semua pendebat, sama jew dorunk. Hehehehehe, yg bezanya pemahaman and kelancaran dorunk bercakap je pon. Kalau la aku boleh cakap lancar. Takpe2. Yang penting, objektif utama sudah tercapai (sampai ke separuh akhir sekurang-kurangnya). Heheehe. Dah la lawan AB Utama pulak tue. Sabar jewla..

Owh ya, btw kami pon ada team junior.. Team Muda Margin 7 and Team Muda Margin 9 . Kenapa name pelik? Ha,, satgi aku ceritakan kenapa.. Bwahahahaha!

Macam nie..
Team Muda Margin 7 = Team Muda IP 2. Sebab apa? Sebab dorunk kene titik margin 7.. and
Team Muda Margin 9 = Team Muda IP 1.Yg nie lagi dasyat.. kene serang margin 9 terus dengan team Margin 7.. Bwahahahahahahaha.. Jeleknya
Jom perkenalkan ahli2 yg bersidang!

(Pasukan Debat IP)


Dari Belakang (Lelaki) : Atamimi , Rahman, Shahzwi , Awang , Luqman, Arif
Dari Depan (Perempuan) : Qila , Amira, Murnirah, Melissa, Rodhiah, Momoi

HARI PERTAMA
Ok, perjalanan kami sebagai team Utama berlainan sedikit dengan team Muda.. sbb kitorunk kene bertarung dengan team Utama kampung laen (utam mesti la kuat kan). Walaubagaimanapun, waktu sidang kedua satu perkara yg tak diingini terjadi. Pasukan IP Utama bertembung Pasukan IP Muda 2. Hahahah, nie la satu-satunye perlawanan yg aku paling xde mood. Bukan apa, kalau boleh aku mo kasi dorunk ni semangat sikit. And abang Masran cakap. "lawan je Shah, and pilih tajuk yg kamu dua2 team sudah mahir". So kitorunk pon pilih la usul "Generasi muda hilang penghayatan sejarah". At the end , team utama menang dngn Margin 7. What? 7? aku x bagi celahan langsung and x serang point utama pon, team muda boleh kene tujuh. Ni la namanya diskriminasi. Harap team2 muda still ada harapan untuk teruskan perjuangan.

Sidang 4 , atau sidang zombie menemukan kami dengan team UMSKAL utama. LOL, sudahlah kepala penat nauzubillah, setelah coin toss, dapat pulak tajuk ekonomi. Memang la aku suka ekonomi, tapi kene jugak tengok menteri yang lain . Xpewla, lawan jak!! kami berikan yg terbaik yg boleh kitorunk lakukan.Result? Wekk~


HARI KEDUA

Team Utama bertembung dengan UMSKAL muda , and kami menang margin 3, after that last match menembungkan kami dengan team pakatan or kolej yg merupakan rakan seperjuangan (Kolej CD utama). Xpew, dalam debat kalau bertembung kita lawan berabis. and the result is IP Utama menang with margin 5. Aku rasa, dlm debat terakhir tue, macam even match. Sebab aku pon tak paham ape yg aku bawak. hahahahaha.

Semi Final : AB Utama vs IP Utama ( ISA perlu Kembali)
Ni kali la! kitorunk mo lawan berabis, sebab waktu sidang 3 dorunk bantai kitorunk dngn margin 3. Paiseyh. And, bangkit je dorunk bukak konseptual, satu ilham dtg. Seolah-olah menampakkan kpd kami kelemahan dorunk. Murnirah lak macam faham sngt kes ISA and Rodhiah become more agressive. LOL, tertarik dengan kekacakan Fandyi Sanizan agaknya. And after that, terus- menerus kami attack kelemahan dorunk tue. Kalau nampak dari segi tentangan kes and fakta, memang sengit. Soalan celahan pon boleh la tahan. But kalau lihat performance, dorunk la menang. Since penentuan nie menentukan siapa akan ke Final, of course la tengok performance + penentangan kes. Tak mengapalah, at least kami dh cuba yg terbaik. Kepada Murnirah and Rodhiah, thanks for supporting team kita ya and Awang jugak. Kalah dengan Margin 1, Juri 2:1, AB Utama menang. ^_^

Walaubagaimanapon, kami tetap satu keluarga. Keluarga debat IP yg tak pernah Give up dlm mengejar harapan. Hope next year, Family kita akan bertambah lagi ramai. Go Team MUDA!

(IP FAMILY "KITA LAWAN SAMPAI HABIS, MENANG ATAU KALAH ITU BUKAN MATLAMAT UTAMA KITA")

2 comments:

Keep It Straight. Live your Life~

I am Who I am Adat bekerja dekat tempat orang, kene sentiasa bekalkan kepala dengan mindset ni "Kesabaran", hahahaha. Ha...